logopangamut

ARNIS ASSOCIATIONS INTERNATIONAL
              .kali small2

Filipino Martial Arts History

Οι τέχνες πάλης των Φιλιππινών έχουν επηρεαστεί από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς και τους μετανάστες. Υπάρχουν τουλάχιστον 3 πολύ σαφής πολεμικές επιρροές στις πολεμικές τέχνες των Φιλιππίνων: Ινδονησιακά Pencak Silat, Μαλαισίας Silat Melayu, και κινέζικα (Χάκκα) Kuntao.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/e/e4/Ybanezvelezvillasinchiuten.jpgΚινεζικές πολεμικές τέχνες εισήχθησαν κατά τη διάρκεια μιας εποχής εμπόριο με τη δυναστεία των Τανγκ της Κίνας (618-907 μ.Χ.), καθώς επίσης και από τη μετανάστευση των στρατιωτών Hakka οποίοι έφεραν μαζί τους τους μάχες τέχνη του Kuntao. Σήμερα, σχεδόν κάθε ασιατική χώρα του Νότου μπορούν να βρουν Kuntao επιρροή στις τοπικές πολεμικές τέχνες.

Πιστεύεται ότι η Κάλι είναι η παλαιότερη Φιλιππίνων πολεμική τέχνη. Η λέξη Κάλι είναι μια παλιά έκφραση του Visayas και Mindanao για λεπίδα προσανατολισμένη Πολεμικές Τέχνες, το οποίο είναι σχεδόν δεν χρησιμοποιείται πλέον στις Φιλιππίνες.

Στο Μιντανάο λένε το όνομα προέρχεται από Κάλι της Μαλαισίας σπαθί Keris, η οποία έγινε Καλής, τότε Κάλι στις Φιλιππίνες. Πολλοί γλωσσολόγοι πιστεύουν ότι η Κάλι μπορεί να είναι ένας συνδυασμός των λέξεων kamut (χέρι) και lihok (κίνηση), στην οποία είχε αναθέσει σε προς Καλούς: κινήσεις των χεριών. Στα νησιά του Pany, Στερεά Ελλάδα και Samar καλούν επίσης την τέχνη: Kaliradman, Kalirongan ή Pankalikali. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Κάλι δεν είναι μια πραγματική λέξη και ότι ο όρος είναι μια σύγχρονη δημιουργία. Είναι στην πραγματικότητα το αντίθετο? ένα αρχαίο όρος που είχε ξεχαστεί. Είναι όχι επειδή δεν μιλάμε λατινικά στη Γαλλία πια ότι δεν υπήρξε ποτέ!

ΙΙ) Η Majapahit:

Κατά τον 5ο και 6ο αιώνα στην Ινδονησία, μια αυτοκρατορία διαμορφώθηκε εξαιτίας της μετανάστευσης των φυλών βουδιστική της Ινδίας στην Σουμάτρα και την Ιάβα. Το Μαλαισίας Σριβιτζάγια αυτοκρατορία, όπως έγινε γνωστό, τελικά εξαπλώθηκε μέχρι τις Φιλιππίνες. Πολεμικές τέχνες δεξιοτήτων, προηγμένα όπλα τους και την ανώτερη οργάνωση κατέστησε δυνατό για να κατακτήσει τις προηγούμενες εποίκων. Κάποιοι κατέφυγαν σε απομακρυσμένα νησιά, άλλοι έμειναν και οι δύο πολιτισμοί συγχωνεύθηκαν, δημιουργώντας ποικιλίες Malayo-Πολυνησίας πολιτισμών και γλωσσών (πρόγονοι της Ταϊτής και Χαβάης αυτά).

Οι Srivijayas έφερε την επιρροή του Βουδισμού και Ινδουισμού φιλοσοφίες, τις τέχνες, και μαχητική μορφές στις Φιλιππίνες. Εισήγαγαν νόμους (το περίφημο κώδικα του Kalantaw), ένα ημερολόγιο, γραμμένο αλφάβητο (σανσκριτικά, στην οποία θα αναπτυχθεί αργότερα η μελλοντική αλφάβητο Alibata), νέα θρησκεία, και ένα σύστημα μέτρων και σταθμών. Αυτή η νέα κουλτούρα αναπτύξει μια κοινωνική μονάδα που ονομάζεται Barangay.http://www.bakitwhy.com/sites/default/files/styles/image-post/public/main-images/traphand.jpg?itok=syZc8JZt

Η επόμενη μεγάλη εισβολή των ξένων ιδεών και του πολιτισμού συνέβη στα τέλη του 13ου αιώνα. Η Majapahit Αυτοκρατορίας της Java, η οποία επισκίασε την Σριβιτζάγια Αυτοκρατορία, εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία και στην Φιλιππίνες. Αυτοί ήταν οι χρυσές ημέρες της Μαλαισίας πολιτισμό.

Στο ύψος του, η Majapahit Αυτοκρατορίας περιλαμβάνονται περιοχές που είναι σήμερα η Ινδονησία, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, το Μπρουνέι και των Φιλιππίνων. Βαθιά επηρεασμένος από ένα ινδουιστικό-βουδιστική κουλτούρα, οι Majapahits έφερε τους στυλ του Pencak Silat στις Φιλιππίνες όπου εγκαταστάθηκαν πιο βαριά στο νότο (Μιντανάο και Σούλου). Αυτό ήταν όταν οι πολεμιστές Bugis του Sulawesi έχουν εισαγάγει το σπαθί Keris (Κρις), στις Φιλιππίνες. Θεωρείται από πολλούς Φιλιππινέζους ότι τα νησιά του Μιντανάο και Σούλου ήταν οι γενέτειρες του Κάλι (η «μητέρα τέχνη" Φιλιππινέζων Πολεμικών Τεχνών) κατά τη διάρκεια της Majapahit Αυτοκρατορίας.

Από την Majapahit Αυτοκρατορίας και των συνδεδεμένων βασίλεια της, μια πολύ συγκεκριμένη κουλτούρα της Νότιας Ασίας πολεμική τέχνη γεννήθηκε.

Αυτό που ονομάζουμε ανεπίσημα σήμερα ως "Majapahit Πολεμικές Τέχνες" περιλαμβάνουν:

- Φιλιππίνων Πολεμικές Τέχνες (Κάλι, Άρνης, Eskrima, Silat Kuntao, κλπ)
- Ινδονησιακά Pencak Silat
- Μαλαισίας Silat
- Tomoi (Μαλαισίας παραδοσιακή Boxing)
- Muay Boran (παραδοσιακή ταϊλανδέζικη πυγμαχία)
- Krabi Madak (ταϊλανδικό σύστημα όπλων)
- Μιανμάρ Yuya Βαστίλης (Μιανμάρ παραδοσιακή Boxing)
- Mokador (παραδοσιακά Καμπότζης πυγμαχία)

Πολύ πριν από την εισβολή των Ισπανών, οι Φιλιππινέζοι είχαν αναπτύξει δικά τους συστήματα ιατρικής (Hilot), αστρονομία, μηχανική, καθώς και γραπτή γλώσσα και την ιστορία. Τα περισσότερα από αυτά τα γραπτά καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της ισπανικής κατάκτησης. Γραπτές και προφορικές γλώσσες τους διέφεραν ανάλογα με την περιοχή, έτσι ώστε σήμερα υπάρχουν πάνω από 300 μεγάλες διαλέκτους εκτός από Ταγκαλόγκ, την εθνική γλώσσα.

ΙΙΙ) Η ισπανική εισβολή:

Το 1543 οι Ισπανοί άρχισαν να αποικίσει τα νησιά Maharlikas (αρχαία ονομασία των Φιλιππίνων), καθώς και το όνομα των εν λόγω Φιλιππίνες μετά Philippe ο 2ος, ο βασιλιάς της Ισπανίας. Όταν έφτασαν στις Φιλιππίνες τον 16ο αιώνα, η ισπανική βρήκε ένα μείγμα από τοπικά, κινέζικα, της Μαλαισίας και της Ινδονησίας μεθόδους πάλης. Η πρώτη γνωστή Φιλιππίνων ήρωας, Λάπου Λάπου, πιστεύεται ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους κυρίους της Κάλι, μια τρομερή τέχνη πάλης που κληρονόμησε από την αρχαία Silat του Madjapahit Αυτοκρατορίας. Υποσύστημα Κάλι Λάπου Λάπου ήταν γνωστή ως Κάλι Pangamut. Λάπου Λάπου και Kalista πολεμιστές του φημίζονται για να έχει δώσει έναν σκληρό χρόνο με τους Ισπανούς κατακτητές.

Λάπου Λάπου είχε έντονα εκπαιδεύονται και να καταρτίζονται τα άτομά του για "επίδειξη δύναμης" μάχες εναντίον των εχθρών του, πολύ πριν από την ιστορική μάχη του με Φερδινάνδος Μαγγελάνος στις 27 Απριλίου 1521, σε Νήσος Μακτάν. Όταν οι πρώτοι Ισπανοί προσπάθησαν να υποτάξουν τη δύστροπη Λάπου Λάπου, δεν είχαν συναντήθηκε με βλάπτει τη φωτιά, αλλά με ξύλινα ραβδιά, λόγχες, ξίφη Kampilan και το Βόλο. Ήταν ειρωνικό το γεγονός ότι όταν ο καπνός του εν λόγω επική μάχη εκκαθαριστεί, οι Ισπανοί κατακτητές "σύγχρονη" όπλα ήταν καμία αντιστοιχία για τα παραδοσιακά όπλα του Lapulapu και τους πολεμιστές του. Σε αυτή τη μάχη, ο Μαγγελάνος σκοτώθηκε από Λάπου Λάπου με ένα σπαθί Kampilan από ένα χτύπημα στο πόδι και στη συνέχεια μια ώθηση στο λαιμό.

Όταν ο Miguel Lopez de Λεγκάσπι προσγειώθηκε στις Φιλιππίνες και δημιούργησε τον πρώτο οικισμό το 1565, ο ίδιος και οι άνδρες του επεσήμανε ότι οι τοπικές πολεμιστές ήταν μια κατηγορία από μόνες τους στην τέχνη της πάλης ραβδί και ξιφασκία. Είχε πρώτη γεύση του εξαιρετική επιδεξιότητα των ιθαγενών και την ικανότητα κατά την προσγείωση του στο Leyte το 1564, όταν είχε διασκεδάσει με μια διαδήλωση Κάλι από τους πολεμιστές της Ράτζα Malitik. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια επισκέψεων σε Limasawa, Camiguin, Cebu και άλλα μέρη.

Όταν λογχοειδή όπλα κηρύχθηκαν παράνομες από τους Ισπανούς, Φιλιππινέζοι επικεντρώθηκε σε ξύλινα ραβδιά σκληρό ξύλο. Αυτά τα μπαστούνια είχαν πει να είναι τόσο σκληρά, που θα μπορούσε να σπάσει μια λεπίδα σπαθί με ένα χτύπημα. Πριν από καιρό Φιλιππίνων μαχητές είχαν γίνει τόσο ολοκληρωμένος με ραβδιά τους, με επίκεντρο ολόκληρα συστήματα μαχών γύρω από το ραβδί παλεύει μόνος. Μέσα στο χρόνο οι Φιλιππινέζοι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι επειδή το ραβδί είχαν διαφορετικές ιδιότητες χειρισμού, ορισμένες γραμμές της επίθεσης ήταν ανοιχτή σε αυτούς που δεν ήταν διαθέσιμα με το σπαθί καμπύλες και να σπάνε απεργίες. Από τη στιγμή που άρχισε να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα της μάχης του ραβδί, η χρήση του μαχαιριού άλλαξε επίσης και άρχισε να χρησιμοποιείται περισσότερο επιθετικά από την άποψη της μπλοκάρισμα, αποφυγή, τον έλεγχο, εκσκαφή, σπρώχνοντας και περικοπή.

Όπως είπαμε, η Kali πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο όνομα που δόθηκε στο Φιλιππίνων πολεμική τέχνη. Η λέξη Κάλι μπορεί να είναι μια συστολή των λέξεων kamut Lihok που σημαίνει κινήσεις του σώματος. Μερικοί λένε ότι θα έρθει μάλλον από τη λέξη Καλής (που προέρχεται από της Μαλαισίας Keris ή Kris σπαθί)

Μετά την εισβολή των Ισπανών, το όνομα Eskrima αντικατέστησε τη λέξη Κάλι σε διάφορα νησιά. Ο όρος Eskrima προέρχεται από την ισπανική όρος Esgrima (περίφραξη). Ισπανικά περίφραξη είχε μια ισχυρή επιρροή στις πολεμικές τέχνες των Φιλιππίνων, με την εισαγωγή των γωνιών της επίθεσης, καθώς και τη χρήση του Espada Υ Daga (ξίφος και στιλέτο).

Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και την «παραμονή» των Ιαπώνων, οι τεχνικές του Ζίου Ζίτσου είχαν συμπεριληφθεί σε ορισμένα στυλ Eskrima, ειδικά στα βόρεια νησιά. Ο όρος Άρνης έγινε πιο δημοφιλής αυτή τη στιγμή.

http://www.jkd.gr/FMARoundSwords.jpg

 

 

IV) Συστήματα FMA και στυλ:

Σήμερα, τα ονόματα Κάλι, Άρνης ή Eskrima όλοι χρησιμοποιούνται για να αναφερθώ στις πολεμικές τέχνες των Φιλιππίνων. Παρ 'όλα αυτά, μερικοί δάσκαλοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από ένα απλό όνομα ή γεωγραφική διαφορά μεταξύ αυτών των μορφών, και μην πείτε ένα Κάλι ή Eskrima πλοίαρχος που κάνει Άρνης (ή αντιστρόφως και αντιστρόφως ...). Τα περισσότερα σχολεία της Φιλιππίνων Πολεμικές Τέχνες διδάξει μερικά ή όλα από τα ακόλουθα συστήματα:

 

 

 

- Sinawali (διπλό μπαστούνια)
- Solo Baston (μόνο ραβδί)
- Daga (μαχαιριού)
- Espada Υ Daga (ραβδί [ή σπαθί} & μαχαίρι)
- Καδένα de Mano (άδεια χέρια)
- Panuntukan (πυγμαχία)
- Sikaran (High λακτίσματα & ρίχνει) / Pananjakman (χαμηλά λακτίσματα και καταστροφή πόδι)
- Dumog (Φιλιππίνων πάλη)
- Largo Μάνο (σύστημα μεγάλης εμβέλειας)
- Sibat / bangkow (δόρυ / μακρύ προσωπικό)

Ανάμεσα στα πολλά στυλ FMA (αρχαία και σύγχρονα), μερικά από τα πιο γνωστά είναι:http://api.ning.com/files/BEY*Fs17sGOu4eeyQqqHXSvH6leCFH9L80hTQi43UBiYj72jQFQ8QuC*6Uq2LWgtr6rd3xlSF5Gkdez60Mfakqx7TdcajS0u/masterscouncil.jpg

- De Querdas ( Dizon Eskrima )
- Kali Illustrisimo
- Cabales Serrada Eskrima
- Inayan Eskrima
- Lameco Eskrima
- Balintawak Eskrima
- Doce Pares
- Kali Villabrille
- Tendencia Άρνης - Hilot
- Kali Sikaran
- Kali Ματζαπαχίτ
- Kali Silat
- Kali De Mano
- Lapunti De Abanico
- Silat Kuntao
- Cinco Terro
- Kali / JKD
- Kali De Leon
- Lacoste Kali
- Sayoc Kali
- FCS ( Filipino Combat System )
- Πολεμιστής Eskrima
- Modern Arnis
- Kombatan